Hozzávalók:
80 dkg puha körte
20 dkg banán
1 tasak Laci bácsi fűszerei ( Zselésítő befőzőszer )
2 dl száraz fehér bor
1 tk vanília eszencia
1-1 csipetnyi őrölt fahéj, szegfűszeg, csili, zöld kardamon ( Toldi Fűszer )
30 dkg cukor
*
Elkészítés:
A körtét megmossuk, majd hámozzuk, kimagozzuk, és felkockázzuk.
A banánt belsejét kivesszük, és felszeleteljük.
Egy lábosba beleöntjük a körtét, bort, fűszereket és a zselésítő befőzőt, majd összekeverjük, és főzzük.
kb.
10 perc után a banán szeleteket is beletesszük.
Lassú tűzön főzzük ( folyamatos keverés mellett ) még az egészet együtt kb.
5 percig, majd bot mixerrel pépesítjük.
Tovább főzzük, amíg el nem éri a megfelelő lekvár sűrűséget.
Tehetünk bele zöld fűszert is ( mentalevél, rozmaring levél, stb.
), amely még különleges ízt, illatot biztosít a lekvárnak.
Előre csírátlanított üvegbe ( forró szódabikarbónás vízben kimosott, és leszárított ).
töltjük, majd a lezárt üveget fejre állítjuk kb.
10 percre.
Szárazdunszba helyezzük, és hagyjuk kihűlni, hűvös helyre tesszük, tároljuk.
.