Borjú raguleves krumpligombóccal

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Ilike

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

40

Sütési / főzési idő (perc)

120

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

Leves:
1 ek sertészsír
1 kisebb hagyma apró kockára vágva
2 gerezd fokhagyma reszelve
60 dkg borjú lapocka vékony csíkokra vágva
krumplilé
2 sárgarépa karikákra vágva
1 fehérrépa karikákra vágva
1 darabka zeller kisebb kockákra vágva
1,5 l víz
2 dl tejföl
1 ek liszt
3 mk só (vagy ételízesítő)
1 babérlevél
1 mk tárkony
fél mk őrölt bors.
A gombóc tésztája:
40 dkg burgonya
1 mk só
15 dkg liszt
1 tojás
diónyi vaj.

*

Elkészítés:

Leves: A hagymát forró zsiradékra tesszük, majd a lángot kisebbre véve megfonnyasztjuk.
Hozzáadjuk a fokhagymát, kb.
egy percig pároljuk együtt kavargatás közben, majd rátesszük a húst, kissé megpirítjuk, hogy világosabb kérget kapjon.
Felöltjük a krumplilével csak annyival, hogy épp ellepje a húst.
Amikor felforr, hozzáadjuk a sót, a babérlevelet, a tárkonyt és a borsot, időnként megkavargatjuk.
Addig főzzük, amíg a hús félig megpuhult (kb.
50 perc).
Ekkor felöntjük a vízzel.
Amikor felforrt, belerakjuk a sárgarépát, fehérrépát és a zellert.
Tovább főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul (kb.
50 perc).
Amíg fő, elkészítjük a gombócokat.
A tejfölben a lisztet csomómentesre keverjük, és behabarjuk vele a levest.
Amikor ismét felforrt a leves, beletesszük a krumpligombócokat.
Amikor a gombócok megfőttek, feljönnek a leves tetejére.
Ilyenkor még egy-két percig főzzük, majd elkapcsoljuk alatta a lángot, mert el is készült.
Krumpli gombóc: A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük.
Leszűrjük a levét, rádobjuk a vajat, majd jól áttörjük.
Egy tálba beletesszük a lisztet, elkeverjük a csipet sóval, hozzáadjuk langyosra hűlt, áttört burgonyát, a tojás, és összegyúrjuk úgy, hogy a lisztet fokozatosan gyúrjuk hozzá, attól függően, hogy a burgonya mennyi lisztet vesz föl.
Ha már nem ragad a tészta, akkor lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk.
A tésztából kis golyókat formálunk, és lisztezett tányérra rakjuk, amíg a levest előkészítjük.