Hozzávalók:
1 kg. darált hús
3 dl. paradicsomszósz
2 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál bazsalikom
1 csipet oregáno
2 kanál zsemlemorzsa
kevés só
kevés frissen őrölt bors
kevés vaj a tál aljára, a tetejére 20 dkg. reszelt sajt.
400 g. csuszatészta.
*
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát kés lapjával megnyomjuk, majd kevés olajon megpároljuk.
Hozzáadjuk a darált húst ( lehet sertés, pulyka, de marha is) és fehéredésig pirítjuk.
Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük paradicsomszósszal.
Levesszük a tűzről, összekeverjük a zöld fűszerekkel.
A tészta 1/3 részét a kivajazott, és kevés zsemlemorzsával megszórt sütőtál aljára sorakoztatjuk, és rátesszük a ragu felét.
Erre kerül egy újabb tésztaréteg, amire ismét ragut teszünk.
A tetejét beborítjuk újabb tésztaréteggel, és reszelt sajtot szórunk rá.
Ha így készítjük az ételt, akkor az oldalánál óvatosan felöntjük 4 dl vízzel, majd alufóliával, vagy fedeles edény esetén annak a tetejével leborítjuk.
Előmelegített sütőben végig fólia, vagy az edény teteje alatt készre sütjük.
A sütőben hagyjuk kihűlni kicsit.
Ha valaki nem biztos annyira magában, enyhén elő is főzheti a tésztát.
Nem kell készre főzni, hiszen a raguval együtt a fólia alatt tovább készül az étel.
Az előző esetben a tészta a tetején kicsit ropogós marad, és könnyebben, szebben, esztétikusabban tálalható.