Hozzávalók:
500 g. darált sertés, és marhahús keveréke,
500 g. paradicsom, vagy 1 doboz paradicsompüré (1/2 l.)
1 cs. spagetti, vagy tagliatelle tészta (500 g.)
1 nagy fej hagyma,
néhány gerezd fokhagyma,
1 db. sárgarépa lereszelve,
1 szál szárzeller, (ha ez nincs 1/4 zellergumó lereszelve)
1 dl. száraz fehérbor,
só, bors, friss, vagy szárított bazsalikom,
oregánó, petrezselyem zöld,
kevés olíva olaj, a raguhoz,
250 g. parmezán jellegű sajt reszelve.
*
Elkészítés:
A nagyon apróra vágott hagymát, széttört fokhagymát, a reszelt sárgarépát, a reszelt zellert, kevés olíva olajon megpároljuk.
Ha halványító zellert használunk, azt később, a paradicsommal együtt adjuk hozzá.
A darált húst hozzátéve, kicsit tovább pirítjuk addig, hogy a hús elveszítse rózsaszín színét.
Felöntjük borral.
Ezután adhatjuk bele a paradicsomot, vagy sűrített paradicsomot.
Ha friss paradicsomot használunk, mártsuk forró vízbe, majd húzzuk le a héját.
Sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt pároljuk.
Kb.
20 perc alatt elkészül.
Mikor már majdnem kész, adjuk hozzá a zöld fűszereket, és forgassuk át.
Ha szárított fűszereket használunk, kicsit korábban tegyük hozzá.
Addig forró, sós, vagy ételízesítős vízben megfőzzük a spagettit, majd a kész ragut, a kifőtt tésztára halmozva, a tetejét reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Mivel Bolognában nem használnak száraz tésztát, hanem frissen gyúrt, hosszú metélt (tagliatette) a legnépszerűbb, azon tálalva még finomabb a ragu.

