Hozzávalók:
A bögre mérete: 2.4 dl
25 dkg túró
1/2 bögre cukor
1/4 bögre tej
1/4 bögre olaj
1 citromhéj
1 tojás
1 cs. sütőpor
3 bögre liszt
1 bögre aszalt gyümi, vagy mazsola
*
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 200 fokra. A túrót, cukrot, tojást, olajat, tejet, citromhéjat egy tálban összekeverem. Egy másik tálban összekeverem a lisztet, sütőport, mazsit, majd ehhez a keverékhez hozzáadom a túrós keveréket, tésztát gyúrok belőle. 6 egyenlő részre osztom és 2x3as fonatú kalácsot fonok belőle. Alulról felfele fonom, a tetejét és a végét összenyomkodom a végeknél. A sütőpapírra helyezem a kalácsot, majd kb. 25-30 perc alatt készre sütöm, sütés közben a tetejét megkenhetjük tejjel. (én kétszer megkentem)
Kihűlt szeletelhető, a tetejét megszórtam porcukorral.