Bográcsos toroskáposzta

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

10

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

90

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

1 fej kovászolt káposzta (kb 2 kg) vagy ugyanennyi szálas savanyú káposzta,
2,5 kg fejhús vagy ízlés szerint csülök, köröm, comb, farok, lapocka vegyesen
1 kg hagyma
1 fej fokhagyma
1/2 kg paradicsom
1/2 kg zöldpaprika
kevés füstölt szalonna vagy zsír

bors
köménymag
csombor (borsikafű)
kevés kakukkfű
néhány babérlevél

*

Elkészítés:

A hagymát félkarikára vágjuk, a fokhagymát kés lapjával szétnyomjuk.
A füstölt szalonnát csíkokra vágjuk, majd zsírjára pirítjuk.
A tepertődarabokat kiszedjük, majd a hagymát és a fokhagymát a zsíron kicsit megpirítjuk.
A köménymaggal kicsit tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a közben feldarabolt húst, a csontosabbakat a legaljára téve.
Ha nem szeretitek a csontos húsokat, lehet csak lapockát, dagadót használni helyette.
Enyhén megsózzuk.
Az apróra vágott paradicsomot is hozzáadjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Csípős paprikát is adhatunk hozzá.
Mikor a csontokról kezd lefőni a hús, beletesszük a csíkozott zöldpaprikát, a csombort, kevés kakukkfüvet, a kovászolt vagy savanyított káposztát, amit ha túl savanyúnak tűnik, előtte átmostunk.
Őrölt pirospaprikát és borsot most adunk hozzá és ha felforrt megkóstoljuk.
Ha szükséges fűszerezünk még rajta.
A csomborral óvatosan bánjunk, mert erőteljes fűszer, de minden káposztás ételhez kitűnő, egyben kompenzálja a káposzta puffasztó hatását.
Tejföllel tálaljuk és meghinthetjük tetejét a tepertődarabokkal is.