Hozzávalók:
6 bodzarózsa
1 kg cukor
1 l víz
1 citrom
5-6 g citromsav
1.5 g Na benzoikum
*
Elkészítés:
A 20 – 30 dkg gukorból karamellt készítünk, óvatosan rátöltjük a vizet, majd hozzáadjuk a többi cukrot és addig tartjuk a lángon, amíg az összes cukor feloldódik. Hozzáadunk 1 g befőzőport.
Mikor a szirup langyosra hűlt, belekarikázzuk a megmosott citromot, feloldjuk a citromsavat, beletesszük a megtisztított bodzavirágot.
2-3 nap hűvös helyen tartjuk, időnként belekavarunk. Tiszta száraz üvegekbe leszűrjük.
A maradék befőzőport a szirup tetejére szórjuk.
A citromsavból tehetünk ízlés szerint, hogy kellemesen savanykás legyen. 2 évig is megáll.
Ásványvízzel hígítva fogyasztjuk.