Blundel tészta

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

detty

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

1

Előkészítési idő (perc)

0

Sütési / főzési idő (perc)

0

Nehézség

Haladó

Blundel tészta

Recept leírás:

Hozzávalók:

1kg liszt,
5 dl tej,
10 dkg p.cukor,
50 dkg vaj,
5 dkg élesztő,
csipet só,
2 tojás sárgája,
2 van.cukor.

*

Elkészítés:

50 dkg vajból 10 dkg liszttel vajalapot készítünk. Kézi mixer dagasztójával  egyneművé dolgozzuk a vajat a liszttel. Vigyázzunk ne habosítsuk ki! Ezután a vajalap 20 %-át lecsípjük és a liszthez adjuk. A többit zsírpapírba csomagolva hűtjük.
A langyos tejjel elkeverjük a cukrot, a tojássárgáját és az élesztőt. Az élesztőt nem kell felfuttatni!!!  Ezután a liszttel és  a többi hozzávalóval sima tésztává dagasztjuk. A tésztát gömbölyűre formázzuk, a tetejére keresztet vágunk és letakarva 20 percet pihentetjük.
Most a tészta közepét hagyjuk vatagabbra ( kb5cm így alul-fölül egyforma vastag lesz a tészta ) és négy irányba nyújtsuk meg a tésztát, mint egy kis virág úgy néz ki. Helyezzük a közepébe a vajalapot és csomagoljuk be. Most sodrófával ütögessük ki középről a sarkok felé a tésztát, és végül nyújtsuk 1-2 cm vastag téglalap alakúra. Ezután szimplán behajtjuk, jobbról balra egymásra hajtjuk. Elfordítjuk 90 fokkal, megint kinyújtjuk, de most duplán hajtjuk. A két szélét középre, majd mégegyszer összehajtjuk mint egy könyvet. Elfordítjuk 90 fokkal és hűtőben pihentetjük 20 percet.
Ismét kinyújtjuk, szimplán behajtjuk, 90 fokkal elfordítjuk és ismét 20 percet pihentetjük a hűtőben.Kinyújtjuk kb 1 cm vatagra és lehet tölteni. Tepsziben még 30 pecet pihen, és 210 fokon  kb 15 perc alatt gőzős sütőben megsül
Kakaóscsiga, túrósbatyu, lekvárostáska stb..

Blundel tészta

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Blundel tészta

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!