Hozzávalók:
2kg birskörte/főzve,paszírozva/
1,5kg cukor
1 citrom leve
1db egész fahéj,
5-10db egész szegfűszeg,
15-20dkg dió
*
Elkészítés:
A birskörtéket alaposan megmossuk,negyedekbe vágjuk,magházát kiszedjük,és mivel nagyon nagy a negyedeket is 2 felé daraboljuk.
Annyi vizet öntünk rá,hogy ellepje,és főni tesszük.A forrástól számítva 20 percig főzzük,leszűrjük,átpaszírozzuk.Én botmixerrel csináltam.Nagyon sűrű massza lesz belőle.
Újra főni tesszük,de most már kevergetve,közben hozzáadjuk a citromlét,fűszereket,és a cukrot.A forrástól számítva ismét 20 percig főzzük.Vigyázzunk le ne égjen!
Közben hideg vízzel öblítsük ki a formákat,amibe tölteni fogjuk.Gyorsan merítsük ki,mert nagyon hamar köt.Szórjunk közéje pörkölt diót(anélkül is finom).
Legalább 1 napig hagyjuk a formákban,amíg megköt.Nekem már másnap olyan állaga lett,hogy a formából kivéve szeletelni lehetett.Kb 1 hétig hagyjuk szabadon száradni,majd csomagoljuk fóliába és így tároljuk.
Fontos,hogy a magházat nem dobtam ki,mert felhasználtam birskörte jamhoz.