Hozzávalók:
Tésztához:
25dkg liszt
15dkg hideg vaj,vagy margarin
5dkg darált dió
2ek porcukor
2 tojás sárgája
csipet só
Töltelékhez:
3-4ek zsemlemorzsa
1ek étolaj
birsalma,vagy birskörte dzsem
2 tojás fehérje
12dkg porcukor
15dkg darált dió
*
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzzoljuk,hozzáadjuk a cukrot,diót,sót,és a tojássárgákkal jól összegyúrjuk.
Fél órát hűtőben pihentetjük.
Közben a morzsát az olajon megpirítjuk,a tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük,belekeverjük a diót.A kosárka formákat zsírral kikenjük.
A tésztát kb 3mm vastagságúra nyújtjuk,a formáknak megfelelő nagyságúra szaggatjuk,kibéleljük vele a széléhez nyomkodva.
Az aljára kiskanál pirított morzsát teszünk,erre jön a dzsem,majd egy evőkanálnyi diós hab.A szagatásból leesett tésztából különböző formákat szúrhatunk ki,és ezzel díszíthetjük a tetejét.A kosárkákat sütőlemezre helyezzük,és 20 perc alatt 180 fokos előmelegített sütőben sütjük.Sütés után óvatosan kivesszük a formából.