Hozzávalók:
Birsalmasajt ahogy én készítem!
2kg. birsalma püré,1,60dkg. cukor. dió, mandula izlés szerint.
*
Elkészítés:
A birsalmákat többszörösen bő vízben megmossuk, a magházat és a hibás részeket eltávolítjuk. Nem hámozzuk meg cikkekre vágjuk és kevés vízben puhára főzzük. A levét leöntjük és bot mixerrel pürésítjük. A masszát lemérjük és kg.-ként 80. dkg. cukorral állandó keveréssel sűrűre főzzük. A massza akkor jó ha keverés közben egy pillanatra meglátjuk a lábas alját ez a művelet KB. 4-5 órai főzést igényel. Kevés masszát a tányérra teszünk és ha, hamar megdermed. Ízesíthetjük dióval, szeletelt mandulával vagy pirított napraforgó maggal. Hideg vízzel kiöblített formákba tesszük, és másnap kiszedjük a formákból sütő papírra tesszük és szellős helyen KB. egy hétig mindennap megforgatjuk. Amikor jól megszikkadt akár évekig is eláll.