Birsalma befőtt (kompót)

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Kertes a konyhában

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

15

Sütési / főzési idő (perc)

30

Nehézség

Könnyű

Birsalma befőtt (kompót)

Recept leírás:

Hozzávalók:

Egy 720ml-es befőttes üveghez:
3drb birsalma
2ek cukor
1-2 szegfűszeg
1darabka fahéj
borsónyi szalicil
3kg birsből 8-9 üveggel (720ml) lesz.

*

Elkészítés:

A befőttes üvegeket megmossuk, lefordítjuk, hogy a víz kicsepegjen belőlük.
A birsalmát a bolyhaitól megtisztítjuk, alaposan megmossuk, az esetleges hibás részeket kivágjuk, de nem hámozzuk, majd egy késsel cikkekre daraboljuk és üvegekbe rakjuk. Minden üvegbe teszünk 1-2 szegfűszeget, egy darabka fahéjat, 2 ek cukrot,borsónyi szalicilt majd feltöltjük hideg vizzel és celofánnal lekötjük. Ráhelyezzük a csavaros fedeleket is, de nem csavarjuk be és gőzöléssel kidunsztoljuk .
Gőzöléses dunsztolás:
Egy nagyobb  edény aljára többrétegű papírt, konyharuhát vagy valamilyen rácsot helyezünk, és arra állítjuk az üvegeket. Erre azért van szükség, hogy az üvegek nehogy elrepedjenek. A fazékba annyi vizet öntünk, hogy a benne lévő üvegeknek a háromnegyed részéig érjen, majd kis lángra főni tesszük . Amikor az üvegekben lévő folyadék forrni (gyöngyözni) kezd, onnantól számítunk 15 percet.A tüzet lezárjuk a fedeleket az üvegekre szoritjuk,  az edényt takaróval, pléddel letakarjuk és így hagyjuk kihülni.

Birsalma befőtt (kompót)

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Birsalma befőtt (kompót)

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!