Birkapörkölt bográcsban

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

12

Előkészítési idő (perc)

60

Sütési / főzési idő (perc)

180

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

10 kg. birkahús, és belsőség,
2,5 kg. hagyma,
20 dkg. füstölt szalonna,
10-12 gerezd fokhagyma,
4-5 paradicsom,
4-5 zöldpaprika,
1 db. csípős paprika,
4 kanál őrölt pirospaprika (édes)
só, őrölt bors, köménymag,
pár szál kakukkfű,
1 dl száraz vörösbor

*

Elkészítés:

A szalonnát csíkokra vágjuk, zsírját kisütjük.
A nagyobb darabokra vágott vöröshagymát, a fokhagymával együtt megdinszteljük, és köménymagot is pirítunk rajta.
A birkahúst hozzáadva, addig pirítjuk, míg a hús elfehéredik.
Az sem baj, ha néhol kicsit meg is pörkölődik.
( azért pörkölt ) Sózzuk, borsozzuk, és csak annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje.
Lassú tűzön sokáig főzzük.
Nagyon fontos !
Csak ugyanabból a birkából főzzünk.
Kis korkülönbség is azt eredményezheti, hogy az egyik húsdarab megfő, míg a másik kemény marad.
A belsőséget, egy óra főzés után adjuk hozzá.
Ha már kicsit puhult a hús, adhatunk hozzá zöld fűszert is.
Legjobban a kakukkfű illik hozzá, de ízlés szerint, más is tehető bele.
Csípős paprikát, ízlés szerint tegyünk bele.
Többször kóstoljuk meg!
Ha úgy érezzük, már majdnem megfőtt, a vörösborban elkeverjük az őrölt piros paprikát, és a pörköltre öntjük.
A bor csersav tartalma, a még szét nem főtt hagymát is szétrobbantja, amellett, hogy különleges ízt ad pörköltünknek.
Kevéssel a főzés vége előtt, nagyon vékonyra szelt vöröshagymát, vagy újhagymát, és néhány gerezd nagyon apróra vágott fokhagymát is adok hozzá ismét.
A friss ízek, szintén feldobják ételünket.
Tálaláskor, vékony karikára vágott hagymát, újhagymát, csípős paprika szeleteket kínáljunk, külön tányéron.
Mindenki kedvére ízesítheti.
Természetes, hogy ezt is megörökítettem blogbejegyzésemben, amit itt elolvashatsz : http://gasztropajtibogracsa.
blogspot.
hu/2013/04/birkaporkolt-bogracsban-gyulai-var.
html