Birka pörkölt bográcsban rétegezve

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

LigetiK

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

12

Előkészítési idő (perc)

40

Sütési / főzési idő (perc)

240

Nehézség

Haladó

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Birka pörkölt bográcsban rétegezve

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

5 kg birkahús (comb, lapocka, oldalas)
1 kg vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 mk őrölt kömény
5 db babérlevél
6 ek pirospaprika
4 ek só
3 ek sertészsír
3 db paradicsom
3 db paprika
6 db száritott erőspaprika (macskapöcse)
10 szem borókabogyó
2 mk őrölt bors
5 dl száraz vörösbor

*

Elkészítés:

A birkahús vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a több féle hús (comb, lapocka, nyak, oldalas ) egy birkából legyenek.
A hús lefaggyúzását, mosását mindenki ízlésére bízom.
Én a nagyobb faggyú darabokat távolítom csak el, szeretem a birkaszagú pörköltet.
A combot, vagy lapockát kicsontozom, ezeket a csontokat kétfelé fűrészelem.
A színhúst 3×3 cm kockákra vágom.
Az oldalast a pálcák között szétvágom, és 3-4 cm darabokra fűrészelem a bordacsontoknál.
Az apró csont morzsalékot lemosom a húsról.
A vöröshagymát félbevágom, majd felkarikázom, a fokhagymát és az erőspaprikát apróra vágom, a paradicsomot és paprikát szeletelem, a borókabogyót a kés lapjával szétnyomom.
A bográcsban rétegesen helyezem el a hozzávalókat.
Megfelelő méretű bográcsot kikenek sertészsírral és az aljára helyezem a csontokat erre rakom a csontos húst, majd a vöröshagyma 1/3-át, rászórom a kömény felét és 3 db babérlevelet meg a fele erős paprikát.
A következő réteg a színhús fele, erre rakom a vöröshagyma második 1/3-át, a fokhagymát, a maradék köményt és babérlevelet, rászórom a pirospaprikát és sót és maradék erős paprikát.
Az utolsó réteg a színhús másik fele, majd a maradék vöröshagyma és befedem felszeletelt paprikával és paradicsommal.
Közepére szórom a szétnyomott boróka bogyót és őrölt borsot.
Kicsit megnyomkodom a bográcsban lévőket, hogy ne legyen nagyon laza, és a bogrács oldalánál óvatosan aláöntök 5 dl vízet.
Tűz fölé teszem és amíg nem jelenik meg a bográcsban a leve, erőteljesen tüzelek alatta.
Keverni nem szabad, csak forgatni.
Ha a bográcsban lévő anyagot ellepi a lé és forr, akkor mérsékelem alatta a tüzet.
Az elfővő levet vízzel pótolom.
Ha nagyon forr, akkor magasabbra emelem a bográcsot a tűz fölött, különben a hús könnyen szétfő.
Mérsékelt tűzön, állandó forrás mellett a birka korától függően kb.
4 óra alatt fő puhára.
Akkor főtt meg, ha a csontokról leválik a hús.
Főzés közben néha meg kell forgatni a bográcsot, hogy ne tudjon leégni.
A főzés vége előtt, amikor már puha a hús, hozzáöntöm a vörösbort és 10 percet forralom.
Főtt burgonyával tálalom, friss kenyeret, csípős és csemege savanyúságot kínálok mellé.
http://karcsifozdeje.
blogspot.
hu/2014/12/birka-porkolt-bogracsban.
html