Békési lakodalmas tyúkhúsleves, csigatésztával.

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

1

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

240

Nehézség

Haladó

Békési lakodalmas tyúkhúsleves, csigatésztával.

Békési lakodalmas tyúkhúsleves, csigatésztával.

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

2 tyúk,
1 kg. vegyes leveszöldség (sárgarépa, gyökér, zeller, karalábé, hagyma, petrezselyem zöld, zellerzöld)
1 lestyán levél,
50 dkg. 8 tojásos csigatészta,
só,
néhány szem bors.

*

Elkészítés:

A tyúkokat feldaraboljuk, jól átmossuk, majd hideg vízben feltesszük főzni.
Ennek a mennyiségnek 16 literes fazék kell.
1 kanál sót, 1 kiskanál szemes borsot adunk hozzá, és lassú tűzön legalább két óra hosszát főzzük úgy, hogy a lé épp csak gyöngyözzön.
A jó tyúkleves titka a hosszú főzés.
Lakodalmakban sokszor 4 órán keresztül is fő a tyúkleves üstökben.
A habját, ha kell leszedjük.
Több módon járhatunk el!
Az egyik, ha jó háromórás főzés után kivesszük a húsokat, majd a megtisztított, feldarabolt zöldségféléket a zöld fűszerekkel együtt hozzáadjuk a leves esszenciához.
A hagymát egészben hagyjuk.
Ha véletlenül túl sósnak találjuk a leveslét, tegyünk bele krumplit, ami a sósságát csökkenti!
Mikor a zöldségek megfőttek leszűrjük, és azonnal jeges vízbe szedjük ki őket, hogy leálljon a főzés, és roppanósak maradjanak.
Rövid ideig hagyjuk csak a jeges vízben, hogy ne hűljenek ki a tálalásig.
A házi csigatésztát belefőzhetjük a leveslébe, de sok helyen külön, sós vízben megfőzik, és külön teszik az asztalra főtt húst, a zöldségeket, és a leveslét, sok esetben külön a csigatésztát.
A levesbe többnyire csak az aprólék, és a far-hát kerül bele.
A mellehúsát, és a combot nem rakják az asztalra, mert békési szokás szerint a darált melle húsból paradicsomos húsgombócot, vagy fasírtot, a combokból sült húst készítenek az éjfél előtti újabb tálaláshoz.
A paradicsomos húsgombóc közvetlenül a leves után, és a pörkölt előtt kerül tálalásra.
Aki a levessel jól lakik, az pedig vessen magára!

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Békési lakodalmas tyúkhúsleves, csigatésztával.