Hozzávalók:
30 dkg bab
25 dkg Gyulai lángolt kolbász
15 dkg füstölt szalonna
4-5 babérlevél
1/2 mk. kanál köménymag
4 cikk fokhagyma
2 dl tejföl
2 dl tej
2 ek. liszt
só
bors
1 kk. kanál pirospaprika
pici cukor
ecet
*
Elkészítés:
A babot előző este beáztatom. Másnap a karikára vágott kolbásszal, és a füstölt szalonnával együtt felteszem főni. Ízesítem babérlevéllel, fokhagymával, köménymaggal, sóval, borssal.
Amikor puha a bab, a tejfölt kikeverem a liszttel, felhígítom a tejjel, beleteszem a pirospaprikát és hőkiegyenlítéssel a leveshez adom, jól összeforralom. Ekkor, ha kell még utófűszerezem, teszek bele pici cukrot és miután elzártam a hőt, kevés ecettel savanyítom.