Hozzávalók:
600 g átszitált liszt (nekem fehér tönkölyliszt)
8 g só (ízlés szerint, szerintem kevesebb is elég)
25 g friss élesztő
1 púpos kiskanál cukor
60 ml olaj
300 ml tej (vagy víz)
*
Elkészítés:
A lisztet egy mély tálba szitáltam, mélyedést nyomtam a közepébe és belemorzsoltam az élesztőt. Rászórtam a cukrot, ráöntöttem a meglangyosított tej felét, és megvártam amíg szépen felhabosodik. Ekkor beletettem a többi hozzávalót is és kézzel alaposan meggyúrtam a tésztát. Kemény tésztát kaptam, alaposan megdolgoztatott amíg összeállt.
A meggyúrt tésztát letakarva 40 percet kelesztettem. Miután megkelt 12 darab egyenlő részre osztottam, egyenként kör alakúra nyújtottam, feltekertem és ismét kelesztettem kb. fél órát. Közben begyújtottam a sütőt és egy nagy lábasban vizet tettem főni egy kiskanálnyi cukorral.
A megkelt kifliket egyenként a lobogó vízbe tettem, a víz alá nyomtam a szedőkanállal és kivártam a hat másodpercet, (a férjem szerint jó módszer ha ezt mondogatom: egy mississippi, két mississippi…. 🙂 ) majd a tepsire sorakoztattam óvatosan.
A vízfürdő után az előmelegített sütőbe tettem a kifliket és 25 percet sütöttem közepes hőfokon.
Meg lehet szórni magvakkal ,sóval vagy sajttal nagyon finom úgy is.