Hozzávalók:
6 RÚD BEJGLINEK
1 kg liszt
25 dkg margarin
12 dkg zsir
10 dkg porcukor
4 dkg élesztő
3 db. tojássárgáj
3 dl tej
csipet só
TÖLTELÉK
MÁK
40 dkg darált mák
20 dkg cukor
vaniliás cukor
citrom reszelt héja …
1 1/2 dl tej
1-2 reszelt alma
DIÓS
40 dkg darált dió
20 dkg cukor
mazsola tetszés szerint
1 reszelt alma
2-3 evőkanál lekvár
1 1/2 dl tej
GESZTENYÉS
20 dkg gesztenyemassza
4 dkg vaj
1 evőkanál vaniliás porcukor
1 teáskanál rum
1 teáskanál kakaópor
*
Elkészítés:
-az élesztőt belemorzsoljuk a lisztbe ..( .nem kell felfutattni)
-mindent összekeverünk
– jól kidolgozzuk
NEM KELESZTJÜK
-20 percre a hűtőben pihentetjük
-elosztjuk 6 részre kinyújtjuk ( nem szabad lisztezni )
-megtöltjük a kivánt töltelékkel
-TÖLTELÉK
-a tejet meg melegitjük bele a cukor + vanilia +darált mák + citrom reszelt héja + a 4 k. lekvár
jól összemelegitjük …..hütjük és igy töltjük meg a bejglit
-a Dióssal ugyan igy járunk el mint a mákosnál
– Gesztenyés
-mindent összekeverünk és megtöltjük vele a tésztát
-tepsibe helyezzük délután lekenjük tojássárgájával csak egy irányba
-este újból lekenjük a tojás fehérjével másik irányba
-tepsivel együtt hütőben pihentetjük40-45 percig
amikor megszáradt a sárgája megkenjük a tojás fehérjével és vissza a hütöbe 30 percre
ha megszáradt a fehérje mélyen megszurkáljuk hústüvel a két oldalát is + a tetejét
-elömelegitett sütöben
-30 perc alatt megsütjük