Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
1,5 dl olaj
1 kk. só
1 ek. cukor
3-5 dkg élesztő
dió és mák, cukor, pici lekvár, mazsola
tojás a teteje bekenéséhez
*
Elkészítés:
Életem első bejglije jól sikerült.
Ezt a mindenttudó kalácstésztát már biztos ismeritek, már töltöttem fel receptet belőle.
A tejet picit meglangyosítom és 1 dl tej, élesztő, pici cukorból kovászt készítek. Az alapanyagokat aztán jól összegyúrom, hagyom kelni a tésztát kb. háromnegyed órát (kelesztőtálban). 4 cipót formálok. A kilisztezett deszkán kinyújtom a tésztát, majd megtöltöm a szokásos dió, illetve mák töltelékkel. Feltekerem, a széleit jól benyomkodom, aztán megkenem a tetejét tojással. Egy vastagabb ceruzával, vagy fakanállal 4-5 lyukat szúrok a bejglik tetejére, hogy sütés közben ne repedjen meg. Előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütöm. Tűpróba. Ha kihült, szeletelhető.