Hozzávalók:
A tészta hozzávalói ( 6 db bejglihez )
90 dkg liszt
25 dkg margarin
12.5 dkg zsír
10 dkg porcukor
2.5 dkg élesztő
1 dkg só
2 db tojássárgája
1 dl hideg főzőtejszín valamint kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben.
Mák vagy dió töltelék ( 6 db bejglihez, 3 diós-3 mákos )
45 dkg mák
25 dkg kristálycukor
7-8 dkg zsemlemorzsa
kb.2,5dl víz
45 dkg dió
25 dkg kristálycukor
7-8 dkg zsemlemorzsa
kb.2,5 dl víz
ízlés szerint: mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj(mehet bele jó sok főleg a diósba), késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg.
*
Elkészítés:
A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie.
A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának.
Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen.
A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni.
A tésztának keménynek kell lennie.
A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe.
Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát
A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni.
Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével.
Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni.
Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.
Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet!
Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen!
Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!
Csak reggel szabad sütni!
Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának.
Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.
Egy tepsi sütése 25 – 30 perc