Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg porcukor
23 dkg vaj
2 tojás
1 evőkanál vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
csipet só
A töltelékhez:
75 dkg túró
22,5 dkg vaj
12,5 dkg porcukor
10 dkg kristálycukor
6 dkg étkezési keményítő
8 db tojás
csipet só
reszelt citromhéj
1 evőkanál vaníliás cukor
1 tojás sárgája a bekenéshez, porcukor a szóráshoz
*
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk. Igen melegérzékeny, ezért nem szabad hosszan gyúrni, mert az összetevők szétesnek. Egy órán át a hűtőben pihentetjük.
A töltelékhez a kézmeleg vajat porcukorral, vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjával habosra keverjük. A tojássárgákat, a túrót, és a keményítőt is hozzáadjuk, jól elkeverjük. A tojásfehérjéket, a kristálycukrot és a sót kemény habbá verjük, majd a kapott habot óvatosan hozzádolgozzuk a masszához.
A hűtőből kivett tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű tortaformát. A túrós krémet beleöntjük a tésztával kibélelt formába, és előmelegített sütőben, maximum 160 °C fokon 40 percig sütjük.
Ezután alufóliával vagy papírral lefedjük, és felig nyitott – kiakasztott – sütőajtónál készre sütjük. (csak akkor nyissuk ki a sütő ajtaját, ha az nem légkeveréses)
A sütési idő kb. 70 perc. Ha kihűlt, kivesszük a formából, és porcukorral meghintjük.