Hozzávalók:
Hozzávalók:
2,7 dl víz
2 TK só
2 EK olaj.
1 MK aszkorbinsav
20g élesztő
50 dkg BL80 liszt
25 dkg gyors kovász ami a BL 196 lisztből készült
*
Elkészítés:
Elkészítése:
Kimérek 50 dkg B80-as Búza kenyérlisztet, 2 TK só, 1 TK aszkorbinsav, 2 0g élesztő,és a egész gyors kovász, 2,7 dl langyos víz,
A tésztát kézzel dagasztatom, 20 percig, ha már jó 2EK ét olajt bele dolgozok Mikor kész, kissé átgyúrom, kelesztő tálba teszem, hagyom duplájára kelni. Mikor szépen megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom a kezemmel, megformázom. Jénait sütőpapírral kibélelem, a tetejét rátéve hagyom jó duplájára kelni. Ekkor pengével bevágom, további 15-20 percig hagyom kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak. A jénai tetejét belülről jól bespriccelem vízzel, majd meleg sütőben kezdem sütni. 200-220 fokra állítom, kb. 50-55 percig, vagy míg a kívánt színt eléri sütöm. Az utolsó 5-10 percre le lehet venni a tetőt
Előzőnap készítek egy gyors kovászt,25 dkg Teljes kiőrlésű búzalisztből.
Gyors kovász: 25 dkg liszt, 10 g élesztő, 1 teáskanál cukor,2 dl langyos víz, ezt jól elkeverem,letakarom, és egy éjjel a konyha pulton hagyom piheni. Reggelre savanykás illata van és lehet vele dolgozni


