Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2 tojás
2 dl hideg víz
zsemlemorzsa, margarin a pirított morzsához
szóráshoz porcukor
Lekváros töltelékhez:
legfinomabb (házi) szilvalekvárral
Túrós töltelékhez:
30 dkg tehéntúró
1 tojás
1 cs. vaníliás cukor
ízlés szerin tkristálycukor
*
Elkészítés:
Egy nagyobb fazékban (5-6 literes) 1 teáskanál só hozzáadásával vizet forralunk.
2-3 evőkanál margarinon 15 dkg zsemlemorzsát aranybarnára pirítunk.
A lisztet egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, a vizet., majd nyújtható tésztát gyúrunk belőle (15-20 percig kell gyúrni). Nagyon vékony tésztát nyújtunk (1-2 mm vastagságút), majd derelyevágóval 6 * 6 cm-s nagyságú négyzeteket vágunk belőle derelyevágóval. A négyzetek közepére egy-egy teáskanál tölteléket teszünk, majd háromszög alakban összehajtjuk. A tészta széleit ujjbegyünkkel, majd egy villával lenyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét, és díszes is legyen.
Másik elkészítési mód, hogy a kinyújtott tészta egyik felére 4-5 cm távolságban tesszük a töltelékhalmokat. A tészta másik felét ráhajtjuk, és a töltelék halmocskák közötti részt jól lenyomkodjuk ujjainkkal. Derelyevágóval egyenlő nagyságú négyszögeket vágunk.
A forrásban lévő vízben kb. 25 perc altt kifőzzük. Majd a kifőtt derelyét hideg vízzel leöblítjük, és pirított morzsában megforgatjuk.
Tálaláskor (fahéja) porcukorral meghintjük.


