Hozzávalók:
16 db réteslap
23 dkg margarin
40 dkg durvára vágott, aprított dió
1 tk örölt fahéj
Szirup: 250ml cukor
125 ml méz
2 ek citromlé
175ml víz
*
Elkészítés:
A sűtöt 170 C-ra előmelegítjük A sziruphoz valókat összekeverjük, felmelegítjük.
Magas lángon folyamatosan keverjük, amíg a cukor elolvad.
Ezután csökkentjük a hőt és még 4 percig forraljuk keverés nélkül.
Majd levesszük a tűzről hagyjuk kihülni.
A diót a cukorral robotgépben összeörjük, maradhat darabos is.
Ezt a keveréket 5 részre osztjuk.
A tepsibe belevágjuk a réteslapot, símán feküdjön benne.
Alaposan mindenhol megkenjük az olvaszott vajjal.
Erre még két lapot teszünk, szintén levajazzuk.
ez a Baklava alapja.
Erre a diós keveréket majd ismét két lap- laponként vajazzuk- A tetejét ismét levajazzuk.
Az így kapott tésztát négy részre osztjuk, majd ezt srégen ismét elvágjuk.
Kis rombuszokat kapunk.
Az előmelegített sütőben 50 perc alatt 170 C-n megsütjük.
A sütőből kivéve azonnal rámerjük, öntjük a kihűlt szirupot.
Sistergő hangot hallunk ez a biztos siker titka.
Ropogós és nem elázott tészta a végeredmény.
Még 10 percre visszatesszük.
Csoki öntettel diszíthetjük de ez simán el is maradhat.
Legfinomabb ha 4-6 óra múlva, de legjobb másnap az asztalra tenni.
Így minden rétegében eloszlik a szirup