Hozzávalók:
Hozzávalók
500ml tej
friss élesztő – 25 g, száraz – 1 evőkanál
cukor – 1 evőkanál
Liszt – 700-800 gramm (vagy amennyit még felvesz)
vaj – 75 g (olvasztott)
tojás – 1 db. (szoba hőmérsékletű)
tojás sárgája 1db
tejföl 150 g (szoba. hőmérséklet)
só – egy csipet
Töltelék:
tisztított darált mandula – 300 g
cukor – 300 g
kardamom – ízlés szerint
Ezen kívül:
olvasztott vaj
*
Elkészítés:
Tészta : A langyos tejhez, adjuk hozzá az élesztőt, egy csipet sót és egy kanál cukrot, keverjük meg, hogy az élesztő életre keljenek .
S zitáljunk egy tálba 400 gramm lisztet, add hozzá, tojássárgáját, tejfölt, olvasztott vajat ( szoba.
hőmérséklet ).
Dagasszuk be a tésztát.
Géppel előbb lassú majd gyorsabb fokozaton.
Akkor jó ha sima, nem tapad meg a kezeden Dagaszd 10-15 percig.
Tedd a tésztát meleg helyre 1-1, 5 óra.
Osszuk a tésztát 10 egyenlő részre, és alakítsunk golyókat.
Tedd félre a labdákat, és fedjük le őket egy nedves ruhával.
Majd nyújtsuk ki, minél vékonyabb rétegben.
Keress egy nagyobb tiszta területet, kend le vajjal.
A következő adaggal ugyan ezt csináld.
5 réteget tégy egybe.
Most megpróbálom elmagyarázni, hogyan kell létrehozni a badamburát.
A két tekercset vágd fel másfél cm-s darabokra.
12-14, db lesz egy tekercsből.
A tekercseket fel vágott felükkel fordítsd felfelé.
Ujjaiddal, hozz létre egy lyukat a felső oldalon.
A lyukba, helyezd a mandula tölteléket.
A töltött tekercs felső részét az ujjaiddal zárd össze.
.
A badamburákat tegyük egy tepsibe és süssük előmelegített sütőben 160 C fokon, 20-30 percig.
A badambura csak kissé marad el az aranyszíntől ( ezért nézd a sütőt ) A badamburát teljesen hagyni kell kihűlni.
Tálalás előtt megszórjuk porcukorral, Tartsd a badambrurát egy szorosan záródó dobozban, és akkor csak a szádban olvad !