Hozzávalók:
A lángoshoz:
1 kg burgonya /vagy maradék főtt krumpli/
1 fej vöröshagyma
20 dkg bacon szalonna
só
őrölt fekete bors
3-4 gerezd fokhagyma
20 dkg finom liszt /amennyit a krumpli felvesz/
A négyhagymás mártogatóshoz:
4 dl joghurt
2-3 gerezd fokhagyma
1 szál újhagyma
3-4 levél medvehagyma /elhagyható/
1/2 szál póréhagyma
só
őrölt fekete bors
A sütéshez:
étolaj
*
Elkészítés:
Előkészítés: A hagymákat apróra a bacont vékony csíkokra vágjuk. A burgonyát héjában megfőzzük. Elkészítés: A burgonyát megtisztítjuk, még melegen krumplinyomón áttörjük. A bacont kipirítjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Két-három percig dinszteljük. Az áttört burgonyához adjuk, sózzuk, borsozzuk. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Egyforma gombócokat formálunk belőle, ellapítjuk és olajban kisütjük. A joghurtot elkeverjük a hagymákkal, sóval és a borssal. A lángosokat a hagymás joghurttal tálaljuk.
Készíthetjük maradék főtt krumpliból is!
Adhatunk mellé más öntetet vagy mártogatóst is! /aki nem szereti vagy nem eheti a sok hagymát/