Hozzávalók:
1/2 kg száraz, fehér gyöngybab,
1/2 kg. savanyú káposzta,
60 dkg sertés csülök,
2 nagy fej hagyma,
5 gerezd fokhagyma,
2 dl paradicsomszósz,
1 kiskanál köménymag,
só, őrölt bors,
1 kanál őrölt pirospaprika,
1 db csilipaprika,
néhány babérlevél,
kevés zsír, vagy étolaj.
*
Elkészítés:
A babot beáztattam, majd néhány babérlevéllel, sós vízben készre főztem.
Ezalatt előkészítettem a többi hozzávalót.
A csülköt apró kockákra vágtam, ( lehet másféle húst is használni ) a hagymát félkarikákra vágtam, a fokhagymát kés lapjával megnyomtam, felaprítottam.
Mikor a bab megfőtt leszűrtem, és közben a hagymát megpároltam kevés zsíron.
Megsóztam, hozzáadtam a köménymagot, és kevés pirítás után felöntöttem kevés borral.
Belekerült a kockázott hús, és addig pirítottam, míg kifehéredett.
Annyi vízzel felöntöttem, hogy éppen ellepje, és pörkölt alapot készítettem belőle.
Beletettem a paradicsomszószt is.
Mikor már a hús majdnem megfőtt, belekerült a káposzta is, amivel húsz percig együtt főztem.
(ha túl savanyúnak találjuk a káposztát, mossuk át, akár többször is!) Megborsoztam, beletettem az apróra vágott csilit, és az apróra vágott fokhagymát is.
Ekkor jött hozzá a főtt bab is, és fedő alatt hagytam, hogy összefőjenek az ízek.
Mikor majdnem készen volt, az őrölt paprikát is hozzákevertem, és ismét összeforraltam.
jelen esetben, a paprika csak az étel színe miatt került hozzá, az ízén csak keveset finomított.
Mindenképpen javaslom a többszöri kóstolást!
Minden hozzávaló új ízt ad torosunknak, és a végeredmény egy igen finom, pikáns étel.


