Babos oldalas

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Lulu

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

5

Előkészítési idő (perc)

50

Sütési / főzési idő (perc)

90

Nehézség

Haladó

Babos oldalas

Recept leírás:

Hozzávalók:

30 dkg szárazbab, 30 dkg füstölthús, 1 nagy fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma,   1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 4 szál sárgarépa, 1 kis zeller (elhagyható), 80 dkg sertés oldalas, olaj, 4 dl vörösbor,  1 ek. paradicsompüré, 2 babérlevél, kakukkfű, borsikafű.

*

Elkészítés:

Előző este átválogatjuk, és beáztatjuk hideg vízbe a babot, egy másik tálban pedig a füstölt húst. Másnap fél órára beáztatunk hideg vízbe egy római tálat fedelével együtt. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát és a sárgarépát felkarikázzuk, a zellergumót kisebb kockákra vágjuk. Az oldalast, ahogyan a csontok engedik, 2 ujjnyi darabokra vágjuk. A babot és a füstölt húst leszűrjük.
A római tálat kiemeljük a vízből, és lecsepegtetjük. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd mindkét oldalukon hirtelen megkapatjuk benne az oldalas darabokat, és egyenesen áttesszük őket a római tálba. A serpenyőben lévő zsiradékban megfonnyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, rádobjuk a sárgarépát, a zellert, és a babot. Sózzuk, borsozzuk, és 2-3 percig erős tűzön pirítjuk. A római tál közepére fektetjük a füstölt húst. A serpenyőbe pirult pecsenye-zöldségaljhoz adjuk a bort, a paradicsompürét, a babérlevelet, a borsikafüvet, kakukkfüvet, végül 1 dl vizet, jól összeforraljuk, és a húsra öntjük. Lefedjük a tálat, betesszük a hideg sütőbe, kb. 1 1/2 órán át, puhára pároljuk benne a finomságokat. Friss-ropogós kenyér illik hozzá.

Babos oldalas

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Babos oldalas