Hozzávalók:
35 dkg száraz tarkabab
25 dkg füstölt kolbász
20 dkg húsos szalonna
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
só
bors
3-4 cikk fokhagyma
3 babérlevél
pici cukor
kevés ecet
2 ek. zsír
2 púpozott ek. liszt
2 dl tejföl
1 tojás
10 dkg liszt
só
*
Elkészítés:
A babot előző este beáztatom, majd másnap odateszem főni a karikára vágott kolbásszal és a húsos szalonnával együtt. Hozzáteszem a babérlevelet, a fokhagymát, fűszerezem borssal, sóval ha kell, vigyázni kell, mert szalonna és a kolbász is sós. Félidőben hozzáadom a karikára vágott répákat, 1 tojásból csipetkét készítek, azt is beleteszem. Berántom a lisztből és zsírból készült világos rántással, pirospaprika nem szükséges bele, mert a kolbászból kifő, amennyi a leves színéhez kell. Végül a tejfölt egy kevés meleg levessel felhígítom és beleöntöm, jól összeforralom. Ekkor teszek bele egy kis cukrot és legvégül ecettel ízesítem.