Hozzávalók:
20 dkg füstölt kolbász
30 dkg füstölt hús
30 dkg tarkabab
2-3 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
10 dkg liszt
2 dl tej
bors ízlés szerint
kevés cukor
ecet
*
Elkészítés:
A babot előző este beáztatom.
A füstölt húst jól megmosom, kb 4 liter vízbe odateszem főni. Kb. 3 órán át főzöm. Amikor már könnyen belemegy a villa, hozzáteszem a kolbászt és babot, a babérlevelet a fokhagymát, borsozom, ha szükséges sózom, de csak óvatosan, mert a füstölt hús sós.
Amikor a bab is megfőtt, elkészítem a habarást. A tejfölt elverem a liszttel, kicsit felhígítom tejjel. A habarásba szedek a levesből (hőkiegyenlítés), így öntöm a leveshez, majd jól összeforralom. Ekkor teszek még bele borsot és egy kevés cukrot, mert minden ételbe, amit ecettel ízesítünk kell egy kevés cukor is, az ízek egyensúlya miatt.
Tűzről leveszem és kevés ecettel savanyítom.