Hozzávalók:
Hozzávalók:
2 dl tej
2,5 dlg élesztő
45 dkg liszt
1 egész tojás
1 tojás sárgája
8 dkg cukor
10 dkg vaj
Töltelék:
4 ek holland kakaópor, cukrozatlan
10 dkg cukor
10 dkg vaj
Sziruphoz:
0,8 dl víz
8 dkg cukor
2 ek méz
*
Elkészítés:
A langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk, a vajat megolvasztjuk.
A többi hozzávalót egybe öntjük, hozzáadjuk az élesztős tejet, majd amikor már kicsit összeállt, az olvasztott vajat is.
Kidagasztjuk, letakarjuk, majd 1 órán át meleg helyen kelesztjük.
Amíg kel, a tölteléket összeállítjuk: az olvasztott vajba elkeverjük a cukrot és a kakaóport.
Ha megkelt a tésztánk, lisztezett felületen átgyúrjuk, két részre osztjuk.
Mindkét cipót 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd megkenjük a töltelékkel és feltekerjük.
Hosszába bemetszést végzünk rajta -nem vágjuk át teljesen- összefogjuk a két tekercset és összecsavarjuk, majd vajjal kikent formába tesszük – én kenyér formába szoktam sütni-.
Letakarva még 40 percet pihentetjük.
Előmelegített sütőbe 170 fokon kb 30 percig sütjük.
Amíg sül a szirupot is elkészítjük: a cukrot, a mézet felolvasztjuk a vizzel.
Amint kész a babka, a sütőből kivéve azonnal leöntjük a sziruppal!
Jó étvágyat!
Tipp: A sütő aljába, egy tűzálló tálba vizet teszek, ez a gőz jót tesz a kelt tésztának, illetve ha nagyon barnulna a teteje, fedjük be alufóliával és így süssük tovább.