Hozzávalók:
Zöldséges babgulyás, füstölt csülökkel:
Hozzávalók, 10 személyre:
1 kg száraz tarkabab,
1 közepes füstölt csülök,
½ szál füstölt kolbász,
4 szál közepes répa, 2 szál petrezselyem, esetleg szelet zeller, karalábé,
1 fej nagyobb hagyma,
1 pohár (450 g.) tejföl, kevés liszt a habaráshoz,
só, őrölt bors, 1 kisebb lestyán levél, kevés csombor (borsikafű) néhány babérlevél, esetleg, ízlés szerint, picsi csípős paprika.
*
Elkészítés:
A babot és a csülköt, külön edényben, előző este beáztatjuk.
A bográcsban, a kiáztatott füstölt csülköt, feltesszük főni.
Kb.
fél óra múltán hozzáadjuk a babot, majd kicsit később a vastagabb karikákra, vagy ízlés szerinti 5-6 cm-es darabokra vágott zöldséget, répát, karalábé, zeller szeleteket, a megtisztított hagymát egészben, a szárított csombort, és a lestyánt.
A csombor semlegesíti a bab, puffasztó hatását !
Addig főzzük, míg a bab meg nem puhul.
Ez kb.
2 óra időtartam.
A csülköt kivesszük, kisebb darabokra vágjuk, majd visszatesszük.
Ezután, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt is.
Kevés főző léből, a tejfölből, és 1 ek.
lisztből csomómentes habarást készítünk, és belekeverjük a bográcsba.
1 kanálnyi őrölt pirospaprika, kevés őrölt bors is mehet hozzá.
Tartalmasabbá tehető az étel, ha galuskát szaggatunk ki, amit 2-3 tojásból, kevés vízből, csipet sóból, lazára keverve, közvetlenül a levesbe szaggatunk.
Ez választható opció, nem kötelező !
				
															
															