Hozzávalók:
50 dkg csont nélküli sertéscsülök
30 dkg tarkabab
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb répa
1 nagyobb zöldség
2 db babérlevél
2 kisebb burgonya
1 teáskanál pirospaprika
1 csipett borsikafű
1 csipett őrölt köménymag
1 db paradicsom
1 db kisebb fehérpaprika
2 evőkanál étolaj
kevés petrezselyem zöldje, amit apróra
felkockáztunk
ételecet (ez nem fontos)
A galuskához:
1 egész tojás
1 púpos evőkanál liszt
fél kávéskanál só
*
Elkészítés:
Előző este beáztatjuk a tarkababot.
Másnap a babot egy lábosba rakjuk, felöntjük 2 újnyira vízzel, s kb.
20 percet főzzük.
Ha letelt a 20 perc, akkor leöntjük róla a vizet, mivel nagyon puffasztó étel, de így nem fog annyira puffasztani, főleg, hogy rakunk bele borsikafüvet is.
Eközben a húst felkockázzuk, majd a krumplit, a zöldséget és a répát is megpucoljuk, s felkarikázzuk.
A kuktába beleöntjük az étolajat, beleszórjuk az apró kockára összevágott vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát, s kicsit megsózzuk, mert akkor nem fog odaégni a hagyma, s kevergetjük.
Ha üvegesre dinsztelődött, akkor belerakjuk a húskockákat, s kevergetjük addig, amíg minden oldala megpárolódik.
Ekkor rászórjuk a pirospaprikát, jól összekeverjük, majd rászórjuk a répát, zöldséget, kockára vágott krumplit, az összevágott paprikát és paradicsomot.
Jól átkeverjük, s felöntjük kb.
1, 5 liter vízzel.
Beleszórjuk a sót, a köménymagot, a fehérbors, a babérlevelet.
Jól átkeverjük, megkóstoljuk, hogy elég sós-e?
Ha igen, akkor rátesszük a fedőt, s nagylángon addig főzzük, amíg elkezd sisteregni, ekkor levesszük a gázt kislángra, s kb.
1 órát főzzük.
Az én kuktám már nagyon régi, de aránylag új kuktában biztos sokkal hamarább megfő a hús és a bab is.
Közben összekeverjük villával a galuskatésztát egy bögrében.
Ha letelt az 1 óra, akkor félrehúzzuk a kuktát, s ha már lehet, akkor levesszük a tetejét, s megkóstoljuk.
Ha puhának tűnik és elég sós, akkor a galuskát beleszaggatjuk, s még kb.
10 percig forraljuk nagylángon, néha megkevergetjük.
Utána izlés szerint ecetet öntök bele.
Elzárjuk alatta a gázt, s rászórjuk a levesre a petrezselyem zöldjét.
Elis készült a levesünk.