Hozzávalók:
25 dkg zabpehelyliszt
8 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 kk só
5 dkg margarin
1 db tojás
3 g szalalkáli
50-60 ml tej tésztától függ lehet több
*
Elkészítés:
Egy tálba tesszük a zabpehelylisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, összekeverjük, majd elmorzsoljuk a puha margarinnal. Hozzáadjuk a tojást, a kevés tejben feloldott szalalkálit, majd a maradék tejjel összegyúrjuk. A tej a liszttől is függ mennyit vesz fel.
Először ragacsos a tészta, de , fel fogja szívni a nedvességet. Amikor már csak kicsit ragad, folpackba csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe, 30 percre.
A pihenő idő letelte után kivesszük, ha túl kemény a tészta, akkor egy kevés tejjel még lazíthatjuk, de arra figyeljünk, hogy ne ragadjon. Lisztezett gyúrólapon kisebb adagokban 5 mm vastagra kinyújtjuk, piskóta-formával kiszaggatjuk, sütőpapírral borított tepsire tesszük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek, különben könnyen törnek.
Vaníliás cukorral megszórhatjuk de anélkül is finom.


