Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg élesztő
1,5 dl tej
4 kanál liszt
1 dl olaj
viz a dagasztáshoz
1 kávéskanál só
1 kanál cukor az élesztőhöz.
*
Elkészítés:
A lisztet tálba szitálom, só–A langyos tejben elkeverem a kanál cukrot az élesztőt és a 4 evőkanál lisztet, langyos helyen felfut a kovász 15 perc.
A megkelt kovászt hozzáadom a liszthez és elkezdek dagasztani, langyos vizet adok hozzá, amikor összeáll a tészta folyamatosan dagasztom bele az olajat, nagyon gyenge rugalmas tésztát készitek, lisztezem és meleg helyen kelesztem 1 órát.
A fél időben átgyúrom, a levegőt kinyomkodom belőle és újra pihentetem.
Amikor duplájára nött, egy olajozott jénaiba formázom a következő képpen:
kézzel téglalap alakúra lapogatom, majd a hosszabik feleket középre behajtom, hogy összeérjenek, újammal lenyomkodom, majd fentről el kezdem feltekerni lefelé, mint egy kalácsot tartva a szélességet, mikor feltekertem,beleteszem a jénaiba vagy magas falú tepsibe, hogy helye legyen a keléskor, a tetejét bevágom keresztbe 3 helyen és hagyom 15-20 percet kelni majd előmelegitett sütőbe 180 fokon, sütöm, de mielőtt beteszem vizes kézzel lekenem a tetejére ráforditom a bevizezett jénai tetejét, vagy a tepsit lefedem egy másik vizezett tepsivel.
Ez lesz a kemence hatás.
A kenyérbe beledagaszthatunk magokat is tetszés szerint, vagy füszereket.