Hozzávalók:
1 ek zsír
5 dkg húsos szalonna
1 db nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tk fűszerpaprika
20 dkg füstölt kolbász
20 dkg főtt, füstölt tarja vagy comb
40 dkg savanyú káposzta (vagy házi fermentált)
2 db közepes burgonya
5 dkg tarhonya (gluténmentes)
2 db babérlevél
½ mk őrölt fekete bors
1 ek só
1 ek aprított tárkony
1-2 szál zeller zöldje
2 dl tejföl
*
Elkészítés:
Nem csak aratáskor készíthető el, hanem bármikor, amikor megkívánjuk!
A felkockázott szalonnát és a hagymát ½ ek zsíron együtt sütjük, amíg a szalonna zsírja kiolvad, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, végül megszórjuk a fűszerpaprikával.
Rátesszük a karikára vágott kolbászt, a kockára vágott füstölt húst, kicsit együtt pirítjuk, de vigyázzunk, hogy a paprika ne égjen meg.
A káposztát, ha szükséges, kicsit kiöblítjük, összevágjuk, a krumplit is kisebb kockákra, a húsokhoz adjuk, felöntjük 2 liter vízzel, felforraljuk, közben sózzuk, fűszerezzük.
A tarhonyát a maradék ½ kanál zsíron megpirítjuk, és amikor felforrt a leves, hozzáadjuk.
Vegyük takarékra a lángot, félig fedjük le, és így főzzük kb.
30 percig.
Tálaláskor locsoljuk meg egy kevés tejföllel.