Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg Miklós’ Universal mix liszt
10 dkg Maria’s sweet baking mix liszt
3 dkg cukor
2 dkg friss élesztő
2 db tojássárgája
4 dkg olvasztott vaj
kb. 180-200 ml tej vagy víz
csipetnyi só
A szóráshoz:
10-15 dkg darált dió
10 dkg cukor
5 dkg vaj
A sodóhoz:
7 dl tej
40 g vaníliás pudingpor
3-4 ek cukor
*
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben egy kevés cukorral.
A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojássárgájákat, a cukrot, a felfuttatott élesztőt, és elkezdjük dagasztani.
A vége felé hozzácsorgatjuk az olvasztott, de nem forró vajat.
Letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, gyúródeszkára borítjuk, kézzel ellapogatjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és alaposan kivajazott tortaformába vagy kisebb tepsibe rakosgatjuk.
Vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk cukros darált dióval a rétegeket.
Amikor elfogytak a hozzávalók, ismét letakarjuk, és amíg bemelegszik a sütő 200 fokra, még kelesztjük, aztán betesszük a tésztát a sütőbe, a hőfokot visszavesszük 180 fokra, és kb.
30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Amíg a tészta sül, a vaníliás pudingot megfőzzük a tejjel és a cukorral, és ezzel az öntettel tálaljuk az aranygaluskát.


