Aranygaluska vaníliasodóval

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

60

Sütési / főzési idő (perc)

25

Nehézség

Haladó

Aranygaluska vaníliasodóval

Recept leírás:

Hozzávalók:

35 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
10 dkg porcukor
1 vaníilás cukor
1/2 citrom lereszelt héja
2 tojás sárgája
5 dkg olvasztott vaj, vagy margarin
1 dl tej  és 1 kk. cukor az élesztő felfuttatásához
Kb. 2 dl langyos tej a dagasztáshoz
Szóráshoz:
15 dkg darált dió
10 dkg kristálycukor
10 dkg vaj, vagy margarin langyosra olvasztva
Vanília sodóhoz:
2 tojás sárgája
4 ek. cukor
3 csapott ek.liszt
7 dl tej
3 cs. vaníliás cukor

*

Elkészítés:

Meglangyosítok 1 dl tejet 1 kk. cukorral, elmorzsolom benne az élesztőt, tetejét megszórom liszttel és felfuttatom.
A lisztet egy tálba teszem, hozzáadom  a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, a reszelt citromhéjat, a felfuttatott élesztőt, és annyi langyos tejet, hogy jól dagasztható, közepesen lágy tészta legyen. Géppel elkezdem dagasztani, majd amikor már jól összeállt, beledolgozom a langyos vajat, vagy margarint is. Kb 10 percig dagasztom géppel, majd a tetejét megszórom liszttel és langyos helyre teszem, letakarva a duplájára kelesztem.
Amikor megkelt a tészta deszkára borítom, alálisztezve kb 1 cm-re kinyújtom, egy kisebb fánkszaggatóval köröket szaggatok belőle, amikből egy 20×35-ös vastagon kivajazott tepsibe rakok egy sort. Nem kell túl szorosan rakni, mert még  kelni fog. Ecsettel jó vastagon megkenem olvasztott vajjal, vagy margarinnal, megszórom a  darált dió és cukor keverékével, ezt így folytatom, amíg a tészta el nem fogy, 3 sor jön ki belőle. A tetejére is cukros dió kerül, amit meglocsolok még kevés vajjal, vagy margarinnal. Így hagyom kelni a tepsiben még fél órát.
Miután megkelt a tészta a tepsiben, előmelegített sütőbe közepes hőmérsékletre teszem, kb. 20-25 perc alatt sül meg. Akkor jó, amikor aranybarna a teteje. Vaníliasodóval jól meglocsolva tálalom.
A vaníliasodóhoz egy tejforraló  lábasban a tojások sárgáját kikeverem a cukorral, vaníliás cukorral, hozzáadom a lisztet, jól elkeverem, felengedem 1 dl hideg tejjel. Közben a többi tejet felforralom, majd fokozatosan és kevergetve hozzáöntöm a cukros, lisztes, tejes, tojásos keverékhez, a tűzhelyre teszem és  állandóan kevergetve  jól összeforralom. Kihűtve tálalom az aranygaluskához.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Aranygaluska vaníliasodóval

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!