Hozzávalók:
A tésztához:
3 dl tej
csipet só
2 evőkanál cukor
2 evőkanál olaj
50 dkg liszt
1 db tojás
3 dkg élesztő
A vaníliasodóhoz:
1/2 liter tej
2 db tojás
5 dkg cukor
1 kávéskanál liszt
1 csomag vaníliás cukor vagy 1/4 rúd vanília
1 dkg vaj/magarin
*
Elkészítés:
A tészta elkészítése:
A meglangyosított tejet a kelesztőtálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük a finomra reszelt élesztővel. Ezután ráütjük a tojást, majd a többi liszttel simára dolgozzuk az egészet. Olyan keménységű legyen, hogy már ne terüljön el a tálban (nokedlinál keményebb), és ne ragadjon a keverőkanálra (én kézzel szoktam dagasztani). Légmentesen lezárjuk a kelesztőtálat, és kétszeresére kelesztjü a tésztát..
Kiborításnál ügyeljünk arra, hogy lisztezett legyen a deszka. Kinyújtjuk a tésztát kb. fél cm vastagságúra, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Olajozott formába (én kuglóf formába szoktam) sorakoztatjuk, közeit, tetejüket olajozzuk, és megszórjuk a cukros dióval. A rétegzést folytatjuk, amíg el nem fogy a tésztánk. Kb. 35-40 perc alatt készre sütjük (180-200 fokon), tűpróbával ellenőrizzük.
Vaníliasodóval tálaljuk.
Vaníliasodó elkészítése:
Amíg sül a tészta elkészítjük a sodót.
Vaníliamártást főzünk: A tojássárgákat 1 dl tejjel, a cukorral és liszttel elkeverjük. A többi tejet a vaníliával felforraljuk, és forrón a tojássárgákhoz öntjük. Tűzre tesszük, és folytonosan kevergetve addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Forrnia nem szabad, mert a tojássárga összecsomósodik benne. Akkor van készen, ha a kanálról nem fut le, hanem azt sűrűn bevonja. Ha a tűzről levettük, beletesszük a vajat, és ezzel fényesre keverjük.
A kész vaníliamártást forrón a kevés cukorral felvert tojások habjához adagoljuk, jól elkeverjük.
A tészta receptje a Tupperware-től van, a vaníliasodó Horváth Ilona szakácskönyvéből.


