Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 tojássárgája
3 dkg élesztő
csipet só
2,5-3 dl langyos tej
10 dkg olvasztott vaj + a tepsi kikenéséhez
A szóráshoz (forgatáshoz):
20 dkg darált dió
4 evőkanál kristálycukor
10 dkg olvasztott zsír
Vanília öntet:
8 dl tej
4-5 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliás cukor
Vaníliás öntethez a tejet feltesszük forrni, közben kevés tejjel kikeverjük a pudingport a cukrokkal, majd folytonos keveréssel hozzáadjuk a forrásban lévő tejhez, lassan összefőzzük.
*
Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba belemérjük a lisztet, cukrot, sót, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a langyos tejet, végül a felfuttatott élesztővel elkezdjük összedagasztani, majd fokozatosan beledolgozzuk az olvasztott vajat is. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.
Amíg kel a tészta ,ledarált diót összekeverjük a cukorral, megolvasztjuk a zsírt, és kikenjük a tepsit.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. 1 ujjnyi vastagságra kinyújtjuk és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd egyenként először az olvasztott zsírba, majd a cukros dióba forgatjuk, és sorban lerakjuk a tepsibe.
Addig rétegezzük amíg el nem fogynak a galuskák, nem túl szorosan egymás mellé rakva, mert még sütés előtt a tepsiben is kelni fognak. A két réteg között még pluszban megszórjuk cukros dióval, illetve a tetejére rászórjuk az összes maradék diót.
Én pár galuskát megtöltöttem házi szilvalekvárral.
Ha elkészültünk a szaggatással, akkor letakarjuk a tepsit, és még 20-25 percet kelni hagyjuk.
180 fokra előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütjük, ha szükséges félidőben a tetejét fóliával letakarjuk, hogy nehogy nagyon megpiruljon.