Hozzávalók:
40 dkg főtt áttört krumpli ( kihűtve )
35 dkg liszt
25 dkg szobahőmérsékletű margarin
2 db tojás sárgája
2 dkg élesztő
1 ½ evőkanál kristálycukor
1 teáskanál só
*
Elkészítés:
Az élesztőt a kristálycukorral addig dörzsöljük, míg elfolyósodik.(Így nem kell felfuttatni.(Ezt nem én találtam ki, hanem Benke Laci bácsi főzőműsorában láttam, viszont a recept az enyém ))
A krumplit a liszttel, és margarinnal elmorzsoljuk. Hozzá keverjük az elfolyósított élesztőt, a tojás sárgákat, és a sót, majd jól összegyúrjuk. Nem túl lágy tésztát kapunk. Ha lágy, akkor tegyünk hozzá még lisztet.
Az összegyúrt tésztát tegyük 20 percre hűtőszekrénybe, majd hajtogassuk szimplán. Ezután vissza a hűtőbe 20 percre, majd duplán hajtogassuk. A harmadik 20 perc után még egy szimpla hajtogatás után 2 cm vastagra kinyújtva, tetejét keresztben bevagdossuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és tojásságával megkenjük.
A sütőt 170 fokra előmelegítve kb. 15 percig sütjük, majd a hőfokot visszavesszük 150 fokra és még így sütjük 20 percig.
Ezt a receptet a vasárnapi krumplipüré maradékára alkottam.
Lehet, hogy írok egy szakácskönyvet.(Reszkess Nigella)