Anyák napi epertorta

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Hani

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

15

Sütési / főzési idő (perc)

0

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

Hozzávalók 16 szelethez:
800 g eper
1,5 tasak (15 g) instant zselatin
1,5-2 dl édeskés vermut
15-18 db babapiskóta
500 g tehéntúró
150 g  + 1 ek porcukor
1 citrom
5 dl tejszín
2 tasak vaníliás cukor
1 tasak piros tortabevonó zselé

*

Elkészítés:

Az eper 1/3 részét (a legszebb szemeket) félretesszük a díszítéshez, a többit megmossuk, lecsepegtetjük, szárukat kitörjük, az eperszemek nagyságától függően félbe-, negyedbe vágjuk. A zselatint a csomagoláson olvasható javaslat szerint felpuhítjuk.
A vermutot mélytányérba öntjük, beleforgatjuk a babapiskótákat, és egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljára fektetjük – némelyiket eltörjük, hogy hézagmentesen kitölthessük a formát.
A túrót szitán áttörjük, hogy minél finomabb krémet kapjunk, hozzászitálunk 150 g porcukrot, belereszeljük a forró, folyó víz alatt megsikált citrom héját, és hozzászűrjük a citrom kinyomott levét. A tejszínt (én Hulalát használtam) kemény habbá verjük a vaníliás cukorral. A zselatint felolvasztjuk, gyors mozdulatokkal a túrókrémhez keverjük, végül kanalanként hozzáadjuk a tejszínhabot.
A krém felét a babapiskóták tetejére simítjuk, belenyomkodjuk az eperdarabokat, bevonjuk a maradék krémmel, fóliával betakarjuk, és 5 órára a hűtőbe tesszük (még jobb, ha előző este elkészítjük).
Tálalás előtt legalább 1 órával megmossuk, megtörölgetjük és megtisztítjuk a félretett eperszemeket. Kettőt vékony gerezdekre, a többit vékony karikákra végjuk, és csinosan megdíszítjük velük a torta tetejét.
A tasakon olvasható utasítás szerint, 1 ek. porcukorral elkészítjük a tortazselét, kanalanként a torta tetejére öntjük, és dermedésig, legalább fél órát hidegre tesszük.. Tálaláskor meglazítjuk a formán a kapcsot, késsel körbevágjuk-lazítjuk (hogy szépen elváljon a forma oldalától), lehúzzuk a tortagyűrűt, és két sütőlapát segítségével kerek tálra csúsztatjuk (én rajta szoktam hagyni a tortaforma alján).
Forrás: Lajos Mari (Nők Lapja)

Anyák napi epertorta