Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás sárgája
10 dkg kristálycukor
10 dkg rétesliszt
1/2 csomag sütőpor
1 evőkanál kakaó
6 evőkanál víz
1 evőkanál olaj
1 vaníliás cukor
A krémhez:
4 tojásfehérje
4-5 evőkanál cukor – ízlés szerint
1 cs. vaníliás pudingpor / 2 cs. puding
3 dl tej/ 5,5 dl
1 vaníliás cukor
A tetejére:
2,5 dltejszín
(1 cs. habfixáló, ha nem növényi tejszínt használunk)
(2-3 teáskanál porcukor, ha cukrozatlan a tejszín)
reszelt étcsokoládé, tortadara stb.
*
Elkészítés:
tepsi méret: 25*20 cm / 25*30 cm
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, a vízzel, hozzádolgozzuk az átszitált sütőporos, kakaós, vaníliás cukros lisztet, majd a végén az olajt – miután nem géppel dolgozom, ezt biztonsági okból keverem a végén bele.
Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt (vajazott-lisztezett) tepsiben, kb. 170-180 fokon sütjük 20 percig.
Amíg a tészta sül készítsük el a krémet. A pudingporból, a cukor feléből, és a tejből készítsünk pudingot, és sűrítsük be.
A tojások fehérjébőlpici sóval és a cukor másik felével kemény habot verünk. Összekeverjük a még forró, tűzről levett pudinggal és a tészta tetejére simítjuk a krémet. Visszatesszük a sütőbe, 150 fokon 10 – 15 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha kihűlt, a kemény habbá vert tejszínt egyenletesen rátesszük a krémre, és reszelt étcsokoládéval (illetve ízlés szerint) díszítjük.
II. változat méret és hozzávalók adatai – Vékonyabb a tészta rétegünk, a krém magasabb, a tejszínhab vékonyabb lesz. Kellemesen hűsítő süteményt kapunk melegebb napokra!
(Recept variáció)