Hozzávalók:
2 dl tej
7 dkg cukor
7 g szárított élesztő
35 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
1 tojás
5 dkg vaj, olvasztva
napraforgó olaj a sütéshez
jégcukor a szóráshoz
A csokoládémázhoz:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé
5 dkg vaj
*
Elkészítés:
A tésztához a langyos tejet egy evőkanál cukorral és az élesztővel keverjük el. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, adjuk hozzá a tojást, a maradék cukrot, az élesztős tejet és az olvasztott vajat. Elektromos keverővel keverjük teljesen simára (én kézzel csináltam), nagyon lágy tésztát kapunk. Fedjük le, szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 1,5 órán keresztül.
Mikor megkelt a tészta, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra, 6 cm-es fánkszaggatóval szaggassunk belőle köröket, majd 3,5 cm-essel vágjunk bele lyukakat. A maradék tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, és szaggatjuk, amíg el nem fogy a tésztánk. Kelesszük újabb fél órát a kiszaggatott fánkokat.
Közben a csokoládét a vajjal vízgőz felett olvasszuk meg, tartsuk melegen (elég a gőz felett hagyni). Forró, bő olajban süssük ki a fánkokat, csorgassuk meg a tetejüket a csokoládéval, majd szórjuk meg a jégcukorral.
Forrás: Nők Lapja Konyha