Almás,diós zserbó

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Edit

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

45

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

35 dkg liszt
1 db tojás
5 dkg cukor
20 dkg vaj vagy 15 dkg zsír
1 dl tej
1 dkg élesztő
1tk. sütőpor
csipet só
A töltelékhez:
15 dkg cukrozott darált dió
1,5 kg alma reszelve,párolva,kihűtve
1 mk. őrölt fahéj
10 dkg cukor vagy 2-3 ek. méz
A sütemény lekenéséhez:
1 db tojássárgája
Továbbá:
24×39 cm-es tepsi
sütőpapír

*

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben egy mk. cukorral felfuttatjuk.
A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot,a tojást, a sót, a sütőport és jól összedolgozzuk.
A tésztát 3 egyenlőre részre osztjuk.
Mindegyik lapot kinyújtjuk a sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a sütésnél, kelésnél terjeszkedik.
Az alsó lapot megszórjuk cukrozott dióval, rá simítjuk az elkészített, kihűtött töltelék felét, rá a másik lap, megszórjuk cukrozott dióval, rátesszük a töltelék másik felét, majd befedjük az utolsó lappal.
A tésztát lekenjük tojássárgájával,majd 20 percig kelesztjük.
Utána lekenjük tojásfehérjével, egy villával a tetején mintákat húzunk.
Még egy 10 percet pihentetjük, míg a tojásfehérje rászárad és 180 fokon arany barnára sütjük.(30 perc)

Almás,diós zserbó