Almás pite ( Nagyim mese almása )

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Hani

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

15

Sütési / főzési idő (perc)

35

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

48 szelethez:
A töltelékhez:
2 kg savanykás alma
20 dkg cukor
1 kk. fahéj
1 citrom reszelt héja
A tésztához:
50 dkg finomliszt
25 dkg vaj/margarin
12,5 dkg porcukor
1 tasak sütőpor (12 g)
2 tasak vaníliás cukor (20 g)
2 egész tojás
2 ek. tejföl
Továbbá:
6 dkg zsemlemorzsa/darált dió
porcukor a szóráshoz

*

Elkészítés:

Az  almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a citromhéjat, és mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem fövi.
Hagyjuk kihűlni.
Alapja az omlós tészta. A liszthez apró vágva adagoljuk a fagyos margarint/vajat.
Tetejére szitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, sütőport, tojást, tejfölt.
Az egészet gyorsan összegyúrjuk (ennél a tésztánál feltétel, hogy hidegek legyenek a hozzávalók, hideg kézzel dolgozzunk és hűvös helyen).  2 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.
Ezalatt elkészíthetjük a tölteléket.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, mint a amekkorák a papírlapok.
Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával/dióval, majd elkenjük rajta az almapépet.
Úgy, hogy a papír legyen felül, a tetejére fordítjuk a másik tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket.
Tetejét sűrűn megszurkáljuk villával, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük (kb. 30-35 perc).
A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor kockákra vagy rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.
Tepsi mérete: 35 cm*24 cm
Változatok:
Készíthetjük nyers, vékony szeletekre gyalult almával, túróval, cseresznyével, sárgabarackkal, diós-mogyorós meggyel is.
A tölteléket nem zárt tésztalappal fedjük be, hanem sűrűn megrácsozzuk.

Almás pite ( Nagyim mese almása )