Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt (fele-fele sima és rétes)
15 dkg kristálycukor
25 dkg margarin
1 sütőpor
1 tojás
1 tojás sárgája
2 dl tejföl (1 pohár)
1 vaníliás cukor (elhagyható)
Töltelék:
1,5 kg alma (héj, magház nélkül)
3-4 evőkanál kristálycukor (ízlés szerint)
1,5 teáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint)
darált dió/zsemlemorzsa/gríz
Kenéshez: 1 tojásfehérje
Porcukor a tetejére.
*
Elkészítés:
tepsi méret 25*35 cm
Az almákat kicsumázzuk, meghámozzuk. Almareszelőn (nagy lyukú) lereszeljük. Állni hagyjuk, míg a tésztát elkészítjük.
A liszttel elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a cukrot, sütőport, vaníliás cukrot, tojást, tejfölt, és összedolgozzuk a tésztát – kicsit lágyabb lesz. Kettéosztjuk.
Az egyiket a tepsi méretére nyújtjuk (közben lisztezzük kicsit, a nyújtófát is), a nyújtófa segítségével a tepsibe helyezzük. Megszórjuk zsemlemorzsával, őrölt dióval (tetszés szerint mással is lehet). A tésztára rakjuk a kinyomkodott reszelt almát, elosztjuk rajta egyenletesen. Ízlés szerint megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral. (Lehet még szórni rá darált diót.)
A másik tésztát is kinyújtjuk a tepsi méretére, rátesszük a töltelékre. Kicsit elegyengetjük, tenyérrel enyhén rányomjuk. Megkenjük a tojásfehérjével, és villával sűrűn megszurkáljuk a tészta tetejét. Előmelegített 180 fokos sütőben 40 percig sütjük.
Mikor langyosra hűlt, megszórjuk a tetejét porcukorral. Teljes kihűlés után az oldalakat egyenesre vágjuk, és tetszés szerint kockákra, szeletekre vágjuk.
Megjegyzés: Természetesen a tölteléket meg lehet párolni, és úgy tenni a tésztára.
(Anyukám receptje)