Hozzávalók:
Tészta: 60 dkg liszt, 37 dkg margarin, 1 sütőpor, 2 vaníliás cukor, csipet só, 18 dkg cukor, 2 tojássárga, 2-3 evőkanál tejföl, fél citrom reszelt héja, kevés gríz a lap szórásához
Töltelék: 1,5 kg alma, fél citrom reszelt héja, cukor és fahéj ízlés szerint, 2 vaníliás cukor
*
Elkészítés:
Az almát lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és fahéjat, megdinszteljük.
A tűzről levéve belereszelünk fél citrom héját és hagyjuk hűlni.
Közben elkészítjük a tésztát : a lisztet elmorzsoljuk a szobahőmérsékletű margarinnal, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és alaposan összegyúrjuk.
Középkemény tészta lesz.
A tészta egyik felét lisztezett deszkán kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Megszórjuk grízzel és rátesszük a kihűlt almát.
Betakarjuk a másik kinyújtott lappal és villával kissé megszurkáljuk.
A pite tetejére teszünk 2 tojássárgát és kézzel egyenletesen szétkenjük.
Villával csíkokat húzunk a tészta tetejére díszítésként.
Előmelegjtett sütőben kb.
30 perc alatt készre sütjük nem túl nagy lángon, kb.
180 fokon.
Gáztepsi méretű adag.