Almás napsugár kalácskák

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

25

Nehézség

Almás napsugár kalácskák

Recept leírás:

Hozzávalók:

Hozzávalók 8 kalácshoz:
Tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
3 ek cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 egész tojás
5 dkg margarin
1 ek méz
0,5 kk só
Töltelékhez:
6 nagyobb alma
1 tasak vaníliás cukor
2 ek cukor
1 púpos tk fahéj
3 púpos ek darált dió vagy búzadara )
Tetejére:
1 tojás sárgája
1 tk tej

*

Elkészítés:

Az élesztőt elmorzsoljuk a meleg, de nem forró tejben, megszórjuk 1 ek cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint, a mézet és a felfutott élesztőt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre vágjuk. Kis bucikat formázunk.
Konyharuhával letakarva 10 percet hagyjuk kelni.Addig elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, lereszeljük és kicsavarjuk. A levére nem lesz szükségünk.A reszelt almát ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, hozzáadjuk a diót (vagy a búzadarát). Jól összekeverjük.Egy golyót kb. 2 mm vastag téglalapra nyújtunk, ennek a mérete kb. 30*16 cm.
A tésztalap szélesebbik oldalához teszünk kb. 1,5 ek almás tölteléket, de a tészta szélétől legalább 2-3 cm-re.
A töltelék re fordítjuk a tésztát, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk a szélét.
Egy éles késsel kb. 1-2 cm szélességben bevagdossuk a maradék tésztát. Ennek a résznek minimum 6 cm-nek kell lennie, mert akkor nem fogja jól befedni a töltelékes részt és nem kerül alulra a csíkok vége.
A töltelékes részt szépen átsodorjuk a bevagdalt részen úgy, hogy csíkok végei alulra kerüljenek.A kalács két végét összedugjuk.Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb és hagyjuk még 30 percet kelni.
Lekenjük 1 tojás sárgája és 1 tk tej keverékével.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt szép barnára sütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

Almás napsugár kalácskák

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Almás napsugár kalácskák

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!