Algyői filézett Ponty halászlé

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

5

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

120

Nehézség

Haladó

Algyői filézett Ponty halászlé

Recept leírás:

Hozzávalók:

1 kg. filézett ponty szeletekre, vagy kockákra vágva,
1/2 kg. halfej, halcsont, farok, vegyes apró hal (keszeg, kárász, stb.)
20 dkg. ikra, haltej, belsőség (elhagyható)
2 közepes vöröshagyma,
1 – 2 db. cseresznyepaprika ízlés szerint,
1 kanál sertészsír,
3 kanál őrölt fűszerpaprika,
só.

*

Elkészítés:

A pontyot lepikkelyezzük, kicsontozzuk, fejét, farkát levágjuk, és uszonyaival együtt félretesszük az alapléhez.
A kicsontozott halszeletek filézését a farokrésznél kezdjük.
( ott van benne a legtöbb Y szálka ) A halszeleteket 4-5 mm távolságra a bőréig beirdaljuk ott, ahol a legtöbb szálkát érezzük ( ujjbeggyel kitapintható ) Erősebben besózzuk a húsos felén.
Legalább 1 óráig állni hagyjuk.
(a szálkák szinte feloldódnak a sóban) Ezalatt a bográcsban zsíron megpirítjuk enyhén az apróra vágott hagymát, megszórjuk az őrölt paprika felével, felöntjük vízzel, enyhén megsózzuk, és hosszú időn keresztül (legalább 1 óra) lassú tűzön főzzük a cseresznyepaprikával(kkal), a hal csontos részeit, fejét, és az apró halakat.
Addig, míg a csontokról teljesen leválik a hús.
Ekkor átpasszírozzuk.
A bográcsot kitakarítjuk, újra tűzre tesszük, majd az így nyert sűrű alaplét ízlés szerint felhígítjuk, belefőzzük a tetszés szerint szeletekre, vagy kockákra vágott pontyot, kicsivel később az ikrát, a haltejet, belsőséget (ha van).
Rászórjuk, a maradék fűszerpaprikát, ízlés szerint még csípőset is, majd felrottyantjuk.
A forrástól számítva újabb 10 percig főzzük, ezalatt a hal is készre fő.
A zsírt ne helyettesítsük olajjal, mert egész más lesz az íze halászlevünknek!

Algyői filézett Ponty halászlé

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Algyői filézett Ponty halászlé

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!